Стамбулдың әйгілі мейрамханалары мен ерекше дәмді тағамдары

Таңғы астан кешкі асқа дейін…
Әлемге әйгілі түрік таңғы асының басты бөлігі – симит. Классикалық симит – диаметрі шамамен 15 см болатын сақина тәрізді, күнжіт дәндерімен қапталған, сырты қытырлақ, іші жұмсақ нан. Паромдық асханалар мен көше сатушыларынан бастап, көшедегі арбаларда сатылатын симиттің түрі көп. Ірімшік қосылған симитті түріктер таңертең ыстық шаймен ішкенді ұнатады. Ал түстен кейін симит тек айранмен тамаша үйлеседі.

Дөнер шекара сыртында да танымал
«Төңкерілген» дегенді білдіретін дөнер – грильде пісірілген, жұқа туралған сиыр, қой немесе тауық еті. Стамбұлда әдетте жұқа нанға оралған немесе салат, қызанақ және тұздық қосылған нанға оралады.

Түрік тағамдарының танымалы – кокореч
Елде кокореч, әсіресе, кешкі ас ретінде өте танымал. Кокореч жақсы тазаланған қой ішегін отқа қуырып, қара бұрыш, чили үлпектері, тимьян, тұз сияқты дәмдеуіштерді қосып дайындайды. Ол әдетте қалың тоқаштың ішіне салынған сэндвич ретінде жейді. Кокореч қоспасына майдалап туралған және пісірілген қызанақ пен бұрыш қосылуы мүмкін.

Стамбұлдағы тағы бір таптырмас көше ләззаты – фаршталған мидия немесе «долма мидие»

Қаланың әр бұрышында дерлік сатылатын бұл дәмді жеңіл тағам мидия, күріш, пияз, тұз және мидия қабығындағы дәмдеуіштерден тұрады. Оны әдетте күріш пен мидия қоспасына лимон шырынын сығып, қолмен жейді. Midye Dolma сатушыларды Стамбұлдың түкпір-түкпірінен табуға болады. Олар өз өнімдерін Таксим, Бешикташ және Кадикөй аудандарында көп сатады.

Қуырылған каштан – Стамбұлда, әсіресе қыста жеуге болатын тағы бір керемет дәм. Күн суыта салысымен шаһардың түкпір-түкпірінде ыстық көмірге қуырылған каштаны бар жылжымалы арбалар пайда бола бастайды. Сатушы хош иісті каштанды қағаз пакетке салып жатқанда, сіз отқа қолыңызды жылыта аласыз. Қуырылған каштан сатушыларды қаланың ең танымал жаяу жүргіншілерге арналған көшелерінің көпшілігінде, соның ішінде Истиклал, Бағдат және Бахариеден табуға болады.

Нан арасындағы балық
Стамбұлдағы көше тағамдары туралы айтқанда балик экмек (балық және нан) көп айтылады. Қуырылған балықтан жасалған және қытырлақ тоқашқа пияз бен шөптермен бірге қызмет ететін бұл балық сэндвичтері ұмытылмас дәм. Тойымды, пайдалы және бағасы қолжетімді, балықтан жасалған бутербродтар Стамбұл тұрғындары мен туристердің сүйікті тағамы. Балық экмек теңіз жағалауындағы Қаракөй және Эминөнү сияқты аймақтарда керемет тартымды, онда сіз Босфор мен Мәрмәр теңізіне қарайтын сэндвичтен ләззат аласыз.

Сары май мен чеддер ірімшігі қосылған пісірілген картоптан дәмді не болуы мүмкін? «Кумпир» – үлкен картоп суда пісіріліп, оның іші чеддер ірімшігі, тұз және сары маймен араласады. Бұл дәмді асқа әртүрлі қоспалар қосылады: салаттар, шұжықтар және басқа гарнирлер. Кумпир Босфор жағалауына жақын орналасқан Ортакөй аймағында көп сатылады. 

Пікір үстеу

Э-пошта мекенжайыңыз жарияланбайды. Міндетті өрістер * таңбаланған

Келесі мақала

Алматыда Түркияның 100 жылдық мерейтойына орай көрме ашылды

Сен Жел 23 , 2023
Оқылды: 270 Бүгін Алматыда Түрік Республикасының 100 жылдығына арналған көрменің ашылу салтанаты болды.   Түркия Республикасының Алматыдағы Бас консулы Эврен Мүддеосоғлұ Түркиядан келген қолөнершілер – Ибрахим Кушлу мен Джумхур Айгүн мырзаның «Анадолы әйнектері, керамикасы және өрнектері оның ата-бабаларының Отанында» көрмесін Түркия Республикасының Алматы қаласындағы Бас консулдығы мен Қазақстан Республикасы Мемлекеттік […]